Fighting, bæstet og jeg selv!

Standup fighting er den disciplin jeg har beskæftiget mig mest med de sidste mange år.

Det startede efter jeg som ung havde indstillet min fodboldtræning, og jeg befandt mig i en periode, hvor jeg var på dybt vand. Jeg traf dårlige valg og var ved at drukne. Jeg ville lære at forsvare mig selv, jeg ville i god form, og jeg havde hørt at thai boksning var hårdt og effektivt. Så det startede jeg til.

Det blev med tiden til min hovedinteresse, og jeg brugte også min træning til at kompensere for mine dårlige valg.

182407_502043037217_474492_n
Efter kamp i Thailand

I løbet af de næste par år, befandt jeg mig to gange i Thailand i en længere periode for at rejse rundt og træne, og jeg troede at det var det bedste sted at forbedre mit fightgame. Mens jeg bevægede mig længere ind i sporten fandt jeg ud af at det ikke var så enkelt som det kan se ud. Et spark er ikke bare et spark, det kræver teknisk fordybelse at forbedre sig, kropsbevidsthed, og der er også meget strategi i hvordan man bevæger sig i forhold til sin modstander, det handler simpelthen om meget mere end at være mest agressiv, udholdende eller hårdest…

Sporten gav mig noget at gå op i, noget at bruge min tid på, jeg begyndte at finde mening i den og sporten kom ind i mit liv på et tidspunkt, hvor jeg havde brug for ændringer. I Danmark startede jeg i en klub, og blev en del af den. Jeg brugte mine evner som underviser og formidler og omsatte det jeg selv havde lært. Jeg forsøgte også at give eleverne det jeg ikke selv havde lært ordentligt.

1157448_10151563173847218_1528912333_n
Et billede fra en sommercamp for de juniorer jeg underviste.

En af de pædagogiske vinkler jeg med tiden begyndte at finde godt ved sporten var, at det er et super godt medie til at nå nogle unge mennesker. Ligesom jeg selv var blevet nået. Kampsport deler nogle såkaldt faglige kundskaber der vægtes højt i forskellige undergrundsmiljøer af lovløs eller hård karakter, så det at udmærke sig i kampsport giver point både på gadeplan og i skolegården. Samtidig er værdierne; respekt, ydmyghed, disciplin og vedholdenhed i stærk kontrast til de værdier der ofte hersker på gadeplan, men disse værdier bliver samtidig formidlet i undervisningen, og som udøver påtager man sig over tid disse værdier, hvilket resulterer i at man ændrer tilholdssted og forandrer sin karakter.

Da klubben jeg var blevet en del af steg i popularitet og fik flere medlemmer, ændrede den sig markant. Jeg så den udvikle sig mod et kommercielt sigte fremfor det pædagogiske og sportslige jeg havde knyttet mig til.faldende-penge Jeg syntes at kvaliteten svandt ind med den stigende kvantitet. Jeg fandt mig selv blive tiltalt som en brik i en andens fabrik, hvor jeg lagde min energi. På trods af super fantastiske elever, kammerater, kollegaer og fightere fornemmede jeg ikke den samme ærlighed mere, og jeg havde det som om at det reb der havde reddet mig fra at drukne, nu var i færd med at trække mig ned igen. Da jeg forsøgte at løsne knuden, blev den skåret over af de hænder der havde fat i den.

Det negative aspekt ved disciplinen kampsport er, at du ofte følger en person. Det kan også være positivt, men du følger personen uden at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er rigtigt for dig, det du gør. Der hersker en kulturel kode, ligesom i Karate Kid filmene.the-karate-kid-part-iii Man lytter efter sin træner, og det er så trænerens evner, karakter og omgivelser der afgør om det er en god eller mindre god dojo man befinder sig i. Det kan underminere elevens potentielle selvforvaltning og ofte står der en træner og udlever sine tabte drømme igennem udøvere der ikke er ligesom ham selv.

Nogle af de samme emner og flere til, kan man læse om i Mikkel Parlos aktuelle bog: Bæstet.

10984612_963572150368636_2408081466737196998_n
Cover til Mikkel Parlos, Bæstet

Jeg har det sidste års tid trænet med Mikkel en gang om ugen og på den måde vedligeholdt min træning nu, hvor jeg ikke har været tilknyttet en fast klub, udover Fightsport Køge, hvor jeg stadig er på besøg fra tid til anden.

11885091_10153546846684648_2238511204823025828_n
Billede fra en træning i Fightsport Køge

Det er min opfattelse at Mikkel og jeg deler mange tanker omkring sporten, og jeg er ret imponeret over de erkendelser han har gjort sig, reageret på og trods hårde lektier stadig formår at vedholde sin motivation og sit fokus på sit formål. Han er et eksempel på en fighter med mere omtanke. Problemerne og erkendelserne er både personlige i forhold til trænere, og de træningsregimer han har befundet sig i og de bliver alle berørt i bogen.

For mit eget vedkommende har jeg skiftet totalt fokus, fra fighting til movement. Men der er ingen tvivl om at fighting er god movetrition.

Det er interessant, at med min ugentlige træningsession, hvor jeg har fokuseret meget på reaktion og teknik, suppleret med min movement træning, faktisk har udviklet mit fighting game. Mikkel har tilført noget, han er super god til at være systematisk med sin træning og ikke bare gøre som man plejer, og følge de andre. Det er min oplevelse at han træner på en utrolig smart måde, og søger viden mange forskellige steder.

Jeg har læst Mikkels bog, og jeg anbefaler alle danske fightere og interesserede i at læse den. Mikkel har integritet og bogen er ærlig, fattet og velformuleret:

“Som læser møder jeg en person der ikke har opnået særlig stor success i skolen, og som umiddelbart er meget aggressiv anlagt. Han finder dog sig selv og sit talent i en endnu ikke anderkendt sport ved navn MMA. Her smadrer man sin modstander til publikums morskab og forargelse. Men bag ved dette umiddelbart meget hårde og forsimplede billede, møder man også et ekstremt dedikeret menneske, der følger sit hjerte og sin drøm om at blive verdensmester.292894_524749520872698_133970508_n Bæstet, ved navn Mikkel Parlo, viser sig paradoksalt i løbet af bogen som et yderst sympatisk menneske; hans individuelle, refleksive og selvopofrende attitude kommer til syne og bogen handler samtidig om en sportsgren der kræver 100% engagement og personlige ofre. Læserne bliver lukket helt ind i Mikkels liv, familie og professionelle karriere, hvor han balancere mellem kærlighed og mål i en branche der er præget af benhård showbizz og mange faldgrupper.”

11855893_498904753619122_7527998786051883940_n
Billedet er taget af Kelly Hansen

Dette er helt sikkert ikke mit sidste indlæg om fighting, som jeg har gjort mig mange overvejelser om og erfaringer i. Min egen træningspraksis har det sidste halvandet år skiftet væsentligt karakter, men jeg craver ofte efter mine vante bevægmønstre, og jeg vil gerne kaste mig ud i endnu mere kampsport; jui juitsu og grapling blandt andet.. Et helt aspekt jeg har forsømt..

Så der kommer helt sikkert noget mere herfra!

Move, fight and play!

Skriv et svar