Squat

En begyndelse blandt mange

For over 2 år siden begav jeg mig ud i den bevægelsesproces som jeg stadig befinder mig i den dag i dag.

Jeg søgte noget nyt, jeg fandt noget, og det blev forstærket.

De videoer jeg fandt har jeg lagt op nederst i indlægget, og i videoerne var det særligt Ido Portals formidling af ideerne om kropslig udfoldelse som jeg fandt, og som skærpede min interesse og min kærestes møde med manden på hans årlige Movement Camp forstærkede min interesse. Han havde tilsyneladende integritet, han skabte forandringer for mennesker, og det påvirkede mig. Der var noget her jeg gerne ville have del i, være en del af og forandringer jeg gerne ville for mig selv.

Frihed

Det interessante var ikke alene de ekstravagante kropslige bevægelser, der ellers var dragende i sig selv, men derimod var det emnet om frihed jeg faldt for. Jeg har i lang tid været forblændet af  emnet frihed; frihed fra magten, frihed fra normen, frihed fra undertrykkelse og fra andres vilje. Ifølge Ido Portal, så starter denne frigørelse i kroppen, med ens egen krop, ja, den er rent faktisk kun mulig her. Hvis ikke du kan ændre dig selv, hvorfor skal du så kunne ændre andet, eller andre. Jeg er givetvis ret kropslig funderet, det er jeg stadig og dette ræsonnement kunne jeg relatere til.

Kroppen

Det er dog lettere sagt end gjort. At frigøre sin krop. Hvordan kunne jeg komme igang. Jeg kunne ikke lave en backflip, eller stå på hænder, jeg havde ikke særlig meget kontrol, hvad skulle jeg gøre? Jeg startede med at inkorporere nogle af Idos bevægelser, men fandt dem svære, selv de simple. Jeg måtte erkende at selvom jeg havde arbejdet meget med kroppen havde jeg ikke særlig meget forstand på den, ej heller var jeg særlig god til at bevæge mig. Jeg havde spillet på min styrkesider, og jeg var blevet stiv og svag når jeg trådte ud fra dem. Det jeg selv havde, var udholdenhed og viljestyrke. Dengang forstod jeg mig selv som fighter, i mangel på bedre, og jeg var meget tilknyttet til lige netop denne forståelse af mig selv. Udholdenhed og viljestyrke følger med i pakken på denne forståelse, ligesom den gør i så mange andre sportsgrene.

Fighter

Mine daglige bevægemønstre og min fysiske udfoldelse som fighter, tilknyttede sig bestemte normer, og værdier, som jeg nød godt af at tage på mig, men som ikke var det eneste jeg ville defineres som. Jeg tog dog til takke med dem, men søgte stadig noget andet, og her var altså nogle andre mønstre, en anden praksis og nogle andre værdier, men jeg var stadig låst fast i det gamle. Så hvordan kom jeg igang?

Squat Challenge

En dag startede Ido Portal en squat challenge. Jeg hoppede med på den, og det blev faktisk en stor del af starten på min egen proces.

30-30-Squat-Challenge
www.idoportal.com

Min proces væk fra min identitet som fighter, og på vej mod en anden betegnelse som bevæger. Dengang gjorde jeg det kun for sjov, det var noget konkret jeg kunne være med på med mine forudsætninger, en udfordring jeg kunne kæmpe med og det var simpelt: 30 minutters squat hver dag. Det var nemt, det var struktureret, stringent og på tid. Alt sammen noget jeg var vant til at forholde mig til i forhold til træning.

Forandring

Bestemte bevægelsesmønstre, eller alle bevægelsesmønstre tilknytter sig nogle handlinger som er ladet med værdier. Mødet med nye bevægelsesmønstre kan være praktiske, sjove, nødvendige, tilfældige, individuelle eller sociale, men de er alle ladet med værdi. En squat er en squat, en simpel form, men i min udøvelse af den, er den en værdiladet handling der blandt andet skal gøre forbedre mine muligheder for at bevæge mig, gøre mig sundere, mere atletisk, samt at forandre mig mod mere autonomi og frihed.

Et skridt ad gangen, igen og igen..

Jeg startede for to år siden  med at squatte 30 minutter om dagen, og uden at vide fuldstændig hvad jeg egentlig startede med, andet end at jeg var interesseret i noget andet end det jeg var igang med, nogle andre værdier og at jeg ikke vidste hvordan jeg skulle inkorporere dem og gøre dem til mine egne.

Photo on 1-27-14 at 3.01 PM #2
Et af de første billeder fra squat challenge

I løbet af udfordringen, kom værdierne med, det ændrede hvem jeg var, hvem jeg er og skaber hvem jeg er i dag. Her to år senere, squatter jeg stadig.

IMG_20160707_100026
Min squat hertil morgen

Hvis du har lyst til at squatte med på denne challenge, så er der lavet en gruppe på facebook der er dedikeret til formålet og hvor du kan få gode råd til at forbedre din proces.

Idos inspirerende videoer

Skriv et svar